Čisto sagorijevanje

Čisto sagorijevanje jedna je od novih tehnologija koja spaja sve draži pravog plamena s ekološki prihvatljivim grijanjem modernog doba, a ekonomičnost, čistoća, sigurnost i smanjenje emisije plinova samo su neke od pogodnosti koje njome ostvarujemo. Najprodavanija peć Jotul F 602 uspješno prati sve suvremene promjene u društvu, a uz njezine funkcionalnosti i vizualno će se uklopiti u svaki dom.

 

Po zimi je najljepši osjećaj ući u zagrijanu kuću, odmoriti od napornog dana i smjestiti se na udoban kauč sa svojim najdražima te biti zahvalan na toplom domu koji smo stvorili. Niti jedan moderni uređaj ne može zamijeniti igru svjetlosti koja dopire iz kamina i ugođaj koji stvara pucketanje vatre u pozadini.

 

Međutim, promjene u svijetu s pravom nalažu nove ekološke standarde koji doprinose stvaranju čistog i sigurnog okoliša za sve nas, a sretni smo što su i Jotul peći u korak s vremenom. Svi oni koji se žele efikasno zagrijati, a istovremeno biti nježni prema okruženju u kojem žive, mogu svoj kompromis pronaći u tehnologiji koja nalaže čisto sagorijevanje. Na taj način podižemo efikasnost i iskoristivost cjepanica kojima punimo peć, dok smanjujemo čađu i potrebu za čestim čišćenjem crnila na staklu i unutar dimnjaka. Čisto sagorijevanje već godinama smanjuje emisiju plinova u Norveškoj, a Bosna i Hercegovina može u stopu pratiti iste trendove.

Čisto sagorijevanje Kamin Studio

Kako točno funkcionira čisto sagorijevanje u Jotul F 602 peći na drva?

Kako bi čisto sagorijevanje bilo moguće, ložište peći mora doseći temperaturu od 350 do 900˙C. Jotul F 602 peć s ovom tehnologijom sadrži dodatni zračni sustav koji odvodi zrak prema gornjem kraju peći pa ga vraća ponovno nazad u komoru. Takav sustav osigurava da izgore i preostali plinovi koji bi inače završili u dimnjaku, što samim time smanjuje njihovu emisiju i ispuštanje u okoliš.

 

Najjednostavnije ćemo razumjeti peći koje sadrže čisto sagorijevanje ako pretvorimo njihovu efikasnost u brojke. Jedan kilogram drva daje energiju od približno 3800W (kada bi njegova iskoristivost bila 100 %). Ako zapalimo ta drva u otvorenom kaminu, oslobodit ćemo energiju od 420 W, odnosno iskoristit ćemo samo 11% iz tog kilograma drva. Ako istu vatru zapalimo u peći s čistim sagorijevanjem, iskoristit ćemo čak 74% njezine energije, otprilike 2800W. Impresivno, zar ne? Također, kada bismo u Norveškoj zamijenili 800 000 peći koje nemaju čisto sagorijevanje s onima koje imaju, smanjili bismo emisiju čestica u zraku za čak 6000 tona godišnje.

 

Jotul F 602 peć je idealan saveznik u kreiranju svijeta kao boljeg mjesta za život nas i svih onih koji dolaze nakon. Uz zahvalnost koju osjećamo unutar toplog doma, trebamo se potruditi da i naš životni stil zaobilazi nepotrebno rasipanje energije i resursa, kako bi i okoliš bio zahvalan nama.

 

Sve dodatne informacije o ovoj peći možete saznati na linku ili dolaskom u Kamin Studio. Očekujemo Vas! 🙂